« Back

X. Majstrovstvá Európy kňazov v halovom futbale, Slovensko 2016

X. Majstrovstvá Európy kňazov v halovom futbale, Slovensko 2016

V dňoch od 1.-5. februára 2016 sa v Michalovciach uskutočnia v poradí už X. Majstrovstvá Európy kňazov v halovom futbale. Prvá myšlienka zjednotiť kňazov aj okolo futbalu sa zrodila v roku 2003 v Rakúsku, kde na pozvanie zareagovalo prvých osem kňazských družstiev z celej Európy. Odvtedy sa celkový počet rozrástol na dvojnásobok, teda na vlaňajších 16 tímov. Hlavným cieľom týchto ME je cez šport priblížiť Cirkev a kňazov bližšie ľuďom a ukázať, že kresťanské hodnoty – hodnoty evanjelia sa dajú žiť v každej oblasti života aj v športe a osobitne vo futbale.
Spočiatku sa ME konali každé dva roky, ale od roku 2011 sa konajú už každý rok. Slovensko sa týchto Majstrovstiev zúčastňuje od roku 2009, kde v Portugalsku prvýkrát reprezentovali kňazi aj našu krajinu. Najväčším úspechom bolo 3. miesto v roku 2013 v Slovinsku. Našu reprezentáciu tvoria kňazi oboch obradov (rímskokatolícky a gréckokatolícky) z troch biskupstiev: Gréckokatolícka eparchia Košice, Arcidiecéza Košice a Prešovskej archieparchie.
Tohtoročné jubilejné 10. Majstrovstvá sa uskutočnia v Michalovciach, ktorých hlavným organizátorom je Gréckokatolícka eparchia Košice, spoluorganizátor Košická arcidiecéza a generálny partner mesto Michalovce.
30. decembra v Bazilike Zoslania Svätého Ducha v Michalovciach, pri otvorení Vianočného futbalového turnaja za účasti vladyku Milana Chautura, košického eparchu, a primátora mesta Michaloviec Viliama Záhorčáka a starostu obce Kaluža Jána Čuchrána došlo aj k zlosovaniu do štyroch základných skupín, kde aj Slovensko spoznalo svojich súperov. Okrem favorizovaného a šesť násobného Majstra Európy z Poľska, sa Slovensko stretne v základných bojoch v skupine aj s kňazmi z Čiernej Hory a nováčikom v súťaži, kňazským družstvom z Českej republiky.
Vstup je zdarma.
Aktuálne informácie a program nájdete na http://www.futsal.grkatke.sk

Pre MK Rastislav Mečiar